Tipping point

Kukuriku s onoga svijeta

December 18, 2011 - Ne bi bilo fer zahtijevati od koalicije da razriješi globalnu krizu kapitalizma, ali ako sljedeću vladu vodi socijaldemokratska stranka onda zaslužujemo direktnu kritiku tog modela i aktivnu potragu za alternativama. Umjesto toga, program koalicije i istupi izglednog potpredsjednika vlade za gospodarstvo, Radimira Čačića, sugeriraju da nova vlada planira upravo recept trećeg puta: štednja i reforme koje će Hrvatsku učiniti privlačnijom za investicije, od čega bi nam svima trebalo biti bolje. Drugim riječima, idemo na isprobani recept koji je dio problema, a ne rješenja. Danijela Dolenec Više»

Tipping Point

Smjena (na) vlasti i demokratski ostatak

- December 1, 2011 -

Nasuprot tome doduše ne stoji građansko društvo s vlastitom ekonomskom snagom i razvijenim pluralizmom, ali neka svijest o pravima, neovisnim interesima, a i o tome da ovako ne može u beskraj, već se neko vrijeme očituje.  U takvom postavu, promjene prema drukčijoj politici trebale bi voditi upravo putem presijecanja svih onih neformalnih mreža utjecaja dosad tako otpornih na standardne institucionalne lijekove.

Srđan Dvornik više»

Tipping Point

Kriza na rate

- December 1, 2011 -

Holistička vizija je potrebna zbog toga što se rješenje sadašnjeg stanja treba potražiti u promjeni socio-ekonomskog modela razvoja, koji na inteligentan način osigurava socijalnu zaštitu, očuvanje okoliša te ekonomiju koja će biti u funkciji zajednice to koja će na pravi način jačati blagostanje naroda.

Vladimir Cvijanović više»

Tipping Point

Udruženi nacionalni pothvat

- May 5, 2011 - Je li postalo jasno da "nacionalna država" ne znači državu Hrvata (pa čak i Hrvatica), nego odgovornost spram svih, dapače, obavezu da se dodatnim jamstvima osigura da manjine ne trpe umanjen pristup javnim dobrima?  Je li postalo jasno da nacionalni identitet (što se ovdje izjednačava s etničkim) nema nikakve veze s dobrim i zlom i ne donosi a priori opravdanje za sve što nacionalna država čini?  Je li ova država – kada se ostavi po strani sve što je učinila samo kao ustupak zahtjevima u ime međunarodnih standarda ljudskih prava – potvrdila da nije etnički pristrana i da je vezana pravom za sve?  Je li ovo društvo pokazalo da je voljno i spremno to postavljati državi kao najvažniji zahtjev? Srđan Dvornik Više»

Tipping point

Ekologija kao prostor klasnih borbi

- March 1, 2011 -  Drugim riječima, diljem svijeta se i dalje odvija klasna borba, borba između Prvog i Trećeg svijeta, borba između bogatog Sjevera i siromašnog Juga, a upravo je ekologija potvrda i manifestacija te klasne borbe, a ne naznaka njenog kraja. Da bi uopće došlo do života u harmoniji s Majkom Zemljom najprije je potrebno doći do pobjeda na području klasne borbe, jer u suprotnom nećemo imati ništa drugo doli novi „zeleni konsenzus“, zelenu ideologiju koja korporacijama služi da i dalje eksploatiraju kako ljudski tako prirodni kapital, uglavnom porijeklom iz zemalja Trećeg svijeta.

Srećko Horvat Više»

Tipping point

Akontacija, a ne demokracija – tragom Globusove kampanje protiv protesta u Varšavskoj

- June 6, 2010 - Tada je 4.000 ljudi koliko se skupilo na skupu „Odustanite“ zaključilo da stranke uglavnom zanima akontacija a ne demokracija. E, tu je Globus došao na svoje jer akontacija, a ne demokracija zanima i taj tjednik. Zato taj tjednik nasilno ponašanje transvaluira u poduzetništvo, preživjelo miteleuropsko prenemaganje u rafinman, omalovažava  individualnu/civilnu borbu protiv nepravde. Zato udara po Pravu na grad, Zelenoj akciji i gđi Urši Raukar. Saša Poljanec Borić Više»

Just Blame it on Bologna

- March 29, 2010 -

While Bologna reforms might not have been the cause of underfunding in higher education or of the disregard for wider social implications of massification in higher education, it has done very little in alleviating these problems. A brief look at the process has shown it to be driven primarily by the concerns which revolve around competitiveness on the global market, which is why most progress is reported in the area of structural and administrative reform. The real substantive reforms, which should lead to improved quality and academic mobility, have not been tackled in many countries

Danijela Dolenec more»

Icesave but you pay: the (im)potence of people power

- March 15, 2010 - 'At this point readers familiar with Croatia’s accession journey to the EU will remember that a recent bilateral territorial dispute with Slovenia blocked its negotiation process with the EU. Another country that is using the EU card in bilateral disputes is Greece, which is blocking the accession of FYR Macedonia. While in academic literature the EU is usually portrayed as Janus-faced, with an intergovernmental and a supra-governmental side, when it comes to crucial interests of member states, it repeatedly fails the test of unity.' Danijela Dolenec more»
NAJAVE

Dobrodošli na naše internet stranice!
Sva pitanja, komentare i prijedloge šaljite na: 
info@hr.boell.org

_________________________

Najave
----------------

“Europa za svakoga: premostimo jaz!” Forumi o politici migracija 12. – 13. Svibnja, Goethe Institut, Ulica Grada Vukovara, Zagreb
------------------

 

Arhiva događaja

ZELENA AKADEMIJA
 Preuzmite PDF sa pozivom na prijave klikanjem na banner


unlovking the future 15 godina hrvatskog ureda zaklade Heinrich Böll agenda Protiv na referendumu! focus on hungary Dossier
Publikacija

Preuzmite najnoviji broj lista dubrovačke građanske inicijative:

PRAKSA
Sve upite za mogućim stažiranjem u zagrebačkom uredu HBS-a šaljite na hbs-hr@zamir.net.
Upiti moraju sadržavati životopis i motivacijsko pismo.
Preporučujemo da razdoblje prakse nije kraće od 3 mjeseca.
Zahtjevi će se razmatrati po potrebi, nekoliko puta godišnje.
Spotlight on Croatia

 
sindikat biciklista
Subverzivac

 

Up&Underground možete preuzeti ovdje

Womens voices Womens choices Tipping point bener Alumniportal Deutschland Triple Crisis banner
Jugoistočna Europa uredi
green european foundation green new deal